Върховният административен съд зае страната на Столична община (засега) в преинтересно

...
Върховният административен съд зае страната на Столична община (засега) в преинтересно
Коментари Харесай

ВАС подкрепи Столична община: не може да се гърми с фойерверки нощем и безконтролно

Върховният административен съд зае страната на Столична община (засега) в преинтересно дело. Става въпрос - може ли Общинският съвет в София да забрани да не се употребяват пиротехнически произведения по всяко време и да подлежат на надзор и някаква форма на наредба тези събития от локалните управляващи.  
Предисторията
Става дума за два релативно нови члена в Наредбата за публичния ред на територията на Столична община, които са в действие от 1 март 2022 година Те регламентират най-общо, че фойерверки от категории F2 и F3, може да се употребяват навън единствено след подаване на заявление и изрично разрешение на местото кметство.

Освен това - това не може да става в часовете след 22 ч. до 9 сутринта. Както и когато пожеланото място попада на територията на междублокови пространства, при неприятни метеорологични условия, както и в случаите, в които с нарушава Законът за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения. Изключение правят дните към Нова година.

Фирмата Енигма ЕООД обаче нападна двата члена от общинската разпоредба пред Административен съд - София-град (АССГ). Без особна изненада - инспекция на уеб страницата на компанията сочи, че тя се занимава с този бизнес от 1993 година и предлага фойерверки за сватби, заря за рожден ден, светлинно дрон шоу, корпоративни събития, огнени искрящи напдиси, конфети, спецефекти и прочие

АССГ се произнася в интерес на компанията - прогласява за оскъдни наредбите на двата члена от Наредбата за публичния ред.
Какво споделя Върховен административен съд
На първо място висшите съдии анулират решението на долната инстанция - с което тя, най-просто казано, бе отменила рестрикциите и опцията кмета да постанови писмен отвод на декларирано събитие.

" Общинският съвет има пълномощия да приема разпореждания, които имат за цел да контролират публичните връзки по запазване и застраховане на публичния ред на територията на съответната община...

... общинският съвет не е излязъл отвън пълномощието си да планува правила, които имат за цел отбрана на публичния ред на територията на общината и спокойствието на популацията й. Следователно, задачата на оспорените разпореждания е да подсигурява отбраната на публичния ред на територията на Столична община и спокойствието на популацията й ", пишат висшите съдии.

Делото е върнато на АССГ за разглеждане от различен състав.

Ето и известието от пресслужбата на Върховен административен съд в оригинал:

Върховен административен съд връща за ново разглеждане от Административен съд София – град делото за режима за потребление на фойерверки в столицата

Върховният административен съд анулира решение по административно дело № 4439 от 2022 година на Административен съд София-град и връща делото за ново разглеждане от различен състав. С решението на първоинстанционния съд е прогласена нищожността на наредбите на член 3а и член 3б от Наредбата за публичния ред на територията на Столична община.

Текстовете постановат възбрана за потребление навън на пиротехнически произведения - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, с изключение на след категорично позволение от кмета на съответния регион. Забраната не се ползва за интервала от 18.00 ч. на 31-ви декември до 02.00 ч. на 1-ви януари. Съгласно наредбата на член 3б от наредбата кметът на региона документално отхвърля издаването на позволение, когато посоченото място на потребление на пиротехническите произведения попада на територията на междублокови пространства, при неприятни метеорологични условия, както и в случаите на член 60, алинея 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения.

Върховните магистрати одобряват, че решението на първоинстанционния съд е постановено в нарушаване на съдопроизводствените правила и в несъгласие с материалния закон. Общинският съвет има пълномощия да приема разпореждания, които имат за цел да контролират публичните връзки по запазване и застраховане на публичния ред на територията на съответната община.

Оспорените разпореждания са планувани точно в Наредбата за публичния ред на територията на Столична община. От това следва, че общинският съвет не е излязъл отвън пълномощието си да планува правила, които имат за цел отбрана на публичния ред на територията на общината и спокойствието на популацията й. Следователно, задачата на оспорените разпореждания е да подсигурява отбраната на публичния ред на територията на Столична община и спокойствието на популацията й, отвън уредбата и случаите планувани със Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ).

В поддръжка на изложеното следва да се уточни и разяснението, обещано в Тълкувателно решение № 4/06.06.2008 година на Върховен административен съд, че нарушаване на публичния ред ще бъде налице когато се засягат публични връзки, свързани с реда и спокойствието, със сигурността на жителите. "

Его ги и двата члена от общинската разпоредба, към които тече съдебният спор:

" 3а (Нов - Решение № 45 по Протокол № 46 от 27.01.2022 година, в действие от 1.03.2022 г.) (1) Забранява се потреблението навън на пиротехнически произведения - фойерверки от категория F2 и F3 на територията на Столична община, с изключение на след категорично позволение.

(2) Разрешението по миналата алинея се издава от кмета на региона, след подаване на заявление до районната администрация по местоположение на декларираното място за прилагане на пиротехнически произведения (по пример, според Приложение № 1), в 10-дневен период преди събитието, което съдържа:

1. трите имена, ЕГН и адреса на физическото лице/фирма, ЕИК, седалище и представител на юридическото лице;

2. категория на фойерверките, които ще се употребяват, надлежно брутно тегло и/или единични бройки;

3. дата, час и място на потребление на фойерверките.

(3) Разрешението по алинея 1 (по пример, според Приложение № 2) се издава в 7-дневен период от датата на подаване на заявката по алинея 2, като се изпраща на органите на Министерство на вътрешните работи и се разгласява на интернет страницата на съответната районна администрация в деня на издаването му.

(4) Забраната по алинея 1 не се ползва за интервала от 18.00 ч. на 31-ви декември до 02.00 ч. на 1-ви януари.

(5) За едно място може да се издава единствено едно позволение за потребление на фойерверки. При постъпване на няколко заявки за едно и също място, позволение се издава за най-рано подаденото, което дава отговор на изискванията.

(6) Ал. 2 - 5 не се ползват в случаите на всеобщи мероприятия по член 8.

Чл. 3б. (Нов - Решение № 45 по Протокол № 46 от 27.01.2022 година, в действие от 1.03.2022 г.) (1) Кметът на региона документално отхвърля издаването на позволение по член 3а, алинея 1, когато посоченото място на потребление на пиротехническите произведения попада на територията на междублокови пространства, при неприятни метеорологични условия, както и в случаите на член 60, алинея 1, т. 6 от Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения.

(2) Кметът на региона отхвърля издаването на позволение по член 3а, алинея 1 в случаите, в които посоченият час в заявката по член 3а, алинея 2 е в интервала сред 22.00 ч. и 09.00 ч.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР